Wiadomości

Jak odpowiedzialnie sprzedawać i serwować alkohol ?

Data publikacji 11.10.2010

W ubiegłym tygodniu Urząd Miasta w Sosnowcu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Komenda Miejska Policji w Sosnowcu zorganizowali bezpłatne szkolenia dotyczące odpowiedzialnej sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych. Honorowy patronat nad szkoleniami objął Zastępca Komendanta Głównego Policji.

W ubiegłym tygodniu  Urząd Miasta w Sosnowcu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Komenda Miejska Policji w Sosnowcu zorganizowali bezpłatne szkolenia dotyczące odpowiedzialnej sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych. Honorowy patronat nad szkoleniami objął Zastępca Komendanta Głównego Policji.

 

Szkolenie odbyło się 5 października 2010 roku,  wzięło w nim  udział ponad 30 sosnowieckich przedsiębiorców i ich pracowników. Odbyło się ono w dwóch turach. Prowadzącymi szkolenia byli: Robert Lemański ze Związku Pracodawców – Polski Przemysł Spirytusowy oraz komisarz  Radosław Wola z Komendy Miejskiej Policji, którzy  w ciekawej formie przekazywali wiedzę z zakresu regulacji prawnych i rozwiązywania problemów  z jakimi na co dzień spotykają się przedsiębiorcy i ich pracownicy przy  sprzedaży i serwowaniu napojów alkoholowych. Przedsięwzięcie to miało również na celu  wypracowanie wzorców odpowiedzialnej sprzedaży i podawania tych produktów. Warto podkreślić, że cieszyło się  ono dużym zainteresowaniem, co wskazuje na to, że odpowiedzialna sprzedaż jest nie bez znaczenia dla osób, która na codzień się nią zajmują.  Inicjatywa ta była jednym z działań mających na celu ograniczenie nadmiernego, nieodpowiedzialnego spożywania alkoholu, które skutkuje między innymi  problemami zdrowotnymi oraz wzrostem zagrożenia przestępczością, a tym samym prowadzi do szeroko rozumianej patologii.

  • autor: UM w Sosnowcu
Powrót na górę strony