Jak odpowiedzialnie sprzedawać i serwować alkohol ?
W ubiegłym tygodniu Urząd Miasta w Sosnowcu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Komenda Miejska Policji w Sosnowcu zorganizowali bezpłatne szkolenia dotyczące odpowiedzialnej sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych. Honorowy patronat nad szkoleniami objął Zastępca Komendanta Głównego Policji.
W ubiegłym tygodniu Urząd Miasta w Sosnowcu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Komenda Miejska Policji w Sosnowcu zorganizowali bezpłatne szkolenia dotyczące odpowiedzialnej sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych. Honorowy patronat nad szkoleniami objął Zastępca Komendanta Głównego Policji.
Szkolenie odbyło się 5 października 2010 roku, wzięło w nim udział ponad 30 sosnowieckich przedsiębiorców i ich pracowników. Odbyło się ono w dwóch turach. Prowadzącymi szkolenia byli: Robert Lemański ze Związku Pracodawców – Polski Przemysł Spirytusowy oraz komisarz Radosław Wola z Komendy Miejskiej Policji, którzy w ciekawej formie przekazywali wiedzę z zakresu regulacji prawnych i rozwiązywania problemów z jakimi na co dzień spotykają się przedsiębiorcy i ich pracownicy przy sprzedaży i serwowaniu napojów alkoholowych. Przedsięwzięcie to miało również na celu wypracowanie wzorców odpowiedzialnej sprzedaży i podawania tych produktów. Warto podkreślić, że cieszyło się ono dużym zainteresowaniem, co wskazuje na to, że odpowiedzialna sprzedaż jest nie bez znaczenia dla osób, która na codzień się nią zajmują. Inicjatywa ta była jednym z działań mających na celu ograniczenie nadmiernego, nieodpowiedzialnego spożywania alkoholu, które skutkuje między innymi problemami zdrowotnymi oraz wzrostem zagrożenia przestępczością, a tym samym prowadzi do szeroko rozumianej patologii.